Gehandicaptenparkeerplaatsen
Bij Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid noemden we “obstakels” op wegen en in gebouwen. Het zal duidelijk zijn dat mensen met een beperking, die een auto tot hun beschikking hebben, vaak het “obstakel” geen (geschikte) parkeerplaats tegenkomen. De werkgroep BTB ziet het daarom ook als taak om te pleiten voor voldoende, goed bruikbare invalidenparkeerplaatsen. En als er betaald moet worden, moet ook gezorgd worden dat mensen met beperkingen de betaalautomaat kunnen bereiken en bedienen.
Gehandicaptenparkeerkaart
Aanvragen bij het KlantContactCentrum (KCC) van de gemeente
tel. 043-4588488 (maandag tot vrijdag 9.00 – 12.00 uur kunt u een afspraak maken met het Sociaal Team);
e-mail: sociaalteam@eijsden-margraten.nl
Post: Postbus 10, 6269 ZG Margraten
Er is ook een digitaal aanvraagformulier beschikbaar op de site www.eijsden-margraten.nl
Bent u gehandicapt en kunt u daardoor zelfstandig – (langer dan 6 maanden) – niet meer dan 100 meter lopen? Dan kunt u bij de gemeente een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen – een kaart als zelfstandige bestuurder of een kaart als passagier. Met deze kaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in de meeste Europese landen. U moet zich wel houden aan de lokale regels voor parkeren. De GPK is maximaal vijf jaar binnen de hele EU geldig.
Vraagt u voor het eerst een GPK aan bij de gemeente, dan wordt uw handicap medisch beoordeeld; bij een passagierskaart wordt ook uw hulpafhankelijkheid beoordeeld. Bij verlenging van de parkeerkaart hoeft een medische keuring meestal niet.
NB Ook met een gehandicaptenparkeerkaart blijft het verboden om te parkeren op een (gehandicapten-)parkeerplaats met kenteken. De boete voor parkeren op een parkeerplaats met kenteken is hoog.