Welcome to PLATFORM ZORGVRAGERS EIJSDEN-MARGRATEN   Click to listen highlighted text! Welcome to PLATFORM ZORGVRAGERS EIJSDEN-MARGRATEN
PLATFORM ZORGVRAGERS EIJSDEN-MARGRATEN

Bereikbaarheid, Toegankelijkheid, Bruikbaarheid (BTB)

We komen allemaal wel eens obstakels tegen; voor wie zich makkelijk kan bewegen en goed kan zien is dat niet zo’n probleem. Wie moeite heeft met lopen of zien, komt aan de lopende band obstakels tegen, waar anderen zich nauwelijks van bewust zijn.

Er zijn regels opgesteld voor bereikbaarheid en toegankelijkheid van wegen en openbare gebouwen – bijvoorbeeld de minimale breedte van een deur of van een stoep; herkenbaarheid van oversteekplaatsen (ook voor blinden);  de helling van op- en afritten (hoe steil mag het zijn); toegankelijkheid via hellingbaan voor gebouwen met een trap; eenvoudig te bedienen deuren; bereikbaarheid van op verdieping gelegen ruimten via een lift.

Zo zijn er ook voorschriften met betrekking tot de bruikbaarheid, bijvoorbeeld: kan iemand in een rolstoel een brief posten, geld pinnen en iets aanpakken van de toonbank? Kan een mobiele telefoon of een afstandsbediening zo worden geconstrueerd dat iemand die blind is hem goed kan bedienen.

De regels zijn goed, maar worden te vaak vergeten bij (ver-)bouwen van openbare gebouwen of bij aanleg/ reconstructies van wegen en pleinen.

En als het dan allemaal perfect gemaakt is, worden er auto’s op de stoep geparkeerd of het groen hangt er over heen of er staan reclameborden of terrasjes – en dan zijn de trottoirs dus weer niet toegankelijk en de winkels niet bereikbaar;  vaak is het een kwestie van er stomweg niet bij nadenken.

Als “Platform Zorgvragers Eijsden-Margraten”  treden we soms op als luis in de pels: we helpen herinneren aan de minimale breedte die er moet zijn voor een rolstoel om te kunnen passeren en aan de benodigde op- en afritten. We kijken mee naar bouwtekeningen van openbare gebouwen; we denken mee en adviseren vanuit de eisen die gesteld mogen worden aan bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid; en we geven af en toe een seintje over ontoelaatbare blokkering van stoepen of doorgangen. Dit is vooral het werk van de werkgroep Toegankelijkheid.
(zie Bestuur en Werkgroepen).

Omdat we signalen krijgen van veel mensen uit de gemeente en omdat we een goed contact hebben met de medewerkers van de gemeente die toezicht houden, kunnen problemen worden voorkomen of snel worden opgelost.

Als u suggesties hebt voor verbetering van bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van wegen, trottoirs, openbare ruimte en openbare gebouwen in de gemeente, neem dan vooral contact met ons op.

CONTACT   >   (Hierop klikken geeft een e-mail mogelijkheid, maar ook informatie over telefoonnummer en postadres) 

Click to listen highlighted text!